Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 08.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i terreng der nysnøen har bundet seg i mjuke flak til nysnøen har stabilisert seg. Vær oppmerksom på at det finnes vedvarende svake lag i snødekket.

Skredfarevurdering

Roligere vær med lite vind gjør at nysnøflakene får tid å stabiliseres. Det er fortsatt kuldegrader så stabiliseringen vil ta tid, spesielt i høyden. Skredproblemet med nysnøflak vil være mer fremtredene jo høyere opp i terrenget man kommer, der vinden normalt sett har vært sterkere.
Det vil være mulighet for å løse ut mindre flakskred der nysnøen har blitt flyttet på av vind. I områder der nysnøen er løs og fin, uten å ha bundet seg til flak, er skredfaren lavere.

Husk at det også finnes vedvarende svake lag i snødekket. Disse lagene er nå trolig vanskelige å påvirke, men kan gi svært store skred hvis de først løsner. Vedvarende svake lag er lettest å påvirke der hvor snødekket er tynt, typisk i nærheten av rygger eller kulformasjoner i terrenget. Kaldt vær den siste tiden gir også grobunn for utvikling av nye kantkornlag høyere i snødekket.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 7. februar 2019

Det har flere steder falt over 20 cm nysnø siste to dager, mest i kystnære områder. I snøbygene har vinden vært fra vest, men senere dreide den til mer sørlig. I helga har det periodevis vært sterk vind fra sør og sørøst, og snøoverflaten var før snøfallet vindpåvirket og avblåst i vindutsatt terreng. Det var fokksnø av varierende hardhet mange steder over tregrensen, og noen steder var det avblåst helt ned til skarelaget.

Pågående kulde fører til utvikling av kantkornlag under skarelag nede i snødekket, særlig der snødekket er tynt. Ferske stabilitetstest viser at kantkornlaget har gode egenskaper til bruddforplantning.
Dypt i snødekket har det vært et vedvarende svakt lag av overflaterim/kantkorn fra jula, men dette er nå vanskelig å påvirke.

Det er observert fra vei et mindre skred i sørøstvendt terreng over skoggrensa på fjellet Storala, rett nord for Setermoen 5 februar.

Det er registrert 31 mm nedbør på Pålfinnmoen (124 moh) i Malangen siste døgn og ellers betydelig mindre i resten av varslingsområdet. På onsdag ble det registert snøfokk i fjellet med dels stor vindtransport av snø i perioder.

Fjellvær

Torsdag 7. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -17 °C til -10 °C på 1100 moh. Klarvær.

Fredag 8. februar 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sørøst. -17 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS